Sabtu, 23 Oktober 2010

TEPUNG TORAK


TEPUNG TORAK MYRESIPI

Bahan-bahan ( 10 BIJI )
250gm tepung beras
300ml santan
50gm gula
550ml air
sedikit garam
daun pisang secukupnya utk membungkus

Cara-cara
1.campurkan semua bahan kecuali daun pisang dan bancuh sehingga sebati.
2.tapis aduanan dan masak dgn api yang kecil sehingga pekat.
3.ambil adunan dalam anggaran 2 sudu besar dan bungkus dgn daun pisang seperti membungkus pulut udang.
ulang proses yang sama hingga haibs adunan.
4.kukus sehingga masak..

TEPUNG TORAK

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
1 ½ cawan gula pasir
1 biji kelapa (santan 7 cawan)
½ sudu kecil garam 1 cawan air
2 helai daun pandan
Daun pisang

Cara:
Gula pasir, daun pandan & satu cawan air dimasak untuk dijadikan air gula, angkat & tapis. Daun pisang dilayur, potong 5x6 inci. Tepung beras dibancuh dengan santan, masukkan air gula tadi, kacau hingga sebati. Daun pisang digulung dengan rotan, tinggalkan 2 inci dari paras rotan tadi ikat guna tali / benang. Cabut rotan dari daun, tuangkan tepung kedalam kelongsong daun 4 inci tinggi, ikat dengan tali. Jerang air dalam periuk, rebus tepung torak yang sudah siap berbungkus (45 minit).

Cadangan Hidangan:
Untuk menghidangkannya, potong bahagian yang berikat & letakkan ke dalam pinggan kuih.


15- KUIH TORAK

Bahan-bahannya:
1 kg tepung pulut
1 biji kelapa (diambil santannya)
10 helai daun pandan (ditumbuk dan ambil airnya)
500 gram gula
secubit garam


Cara-cara membuatnya:
1- Campurkan tepung, gula, santan, air daun pandan dan garam. Kacau hingga sebati.
2- Selepas itu, tuangkan adunan perlahan-lahan kedalam daun pisang dan ikat kuat dengan tali rafia hingga
habis.
3- Akhir sekali masukkan ke dalam air medidih dan rebus selama 10 minit.

[--------------------------------------------------------------------------------

Laksa Perak

Sumber: Buku Resipi Selera Perantau

Bahan-Bahan:
1 kg ikan kembong atau tamban
10 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan, seikat daun kesum
5 labu bawang besar
9 biji cili kering, belacan sebesar ibu jari 1 camca kecil gula, garam secukup rasa
2 biji timun (dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
3 biji cili merah(dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)
Cara:
Ikan direbus bersama sedikit garam dan tiga keping asam keping. Isinya dimesin hingga hancur dan campurkan dengan air. Cili, bawang besar dan belacan dimesin hingga hancur dan masukkan ke dalam air ikan tadi. masaklah hingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Masaklah hingga pekat sedikit, masukkan gula dan garam secukup rasa. Hidangkan bersama sayuran tadi.


DAGING HITAM PERAKBahan-Bahan:
600 g daging dipotong kecil setebal 1 cm
4 labu bawang besar dipotong empat
20 biji bawang merah dimayang halus
Sedikit air asam jawa
2 senduk kicap pekat manis
2 cawan air
Garam
Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
100 g kismis hitam

Cara:
Daging + air + kicap + bawang besar direbus dalam periuk perlahan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Ketepikan.
Bawang merah digoreng untuk dibuat bawang goreng.
Gunakan 2 senduk minyak bekas gorengan bawang tadi lalu tumis bahan kisar dalam kuali hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa + sedikit gula. Masukkan daging tadi, kacau & masak hingga daging elok empuk. Akhir sekali masukkan bawang goreng lalu dikacau hingga sebati. Kuahnya biar pekat. Garam secukup rasa.

Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang dengan nasi ataupun nasi impit.
Tambahan:
Sungguh mudah tetapi sedap hingga menjilat jari. Cubalah

Resepi :: RENDANG TOK PERAK
HAKcipta Terpelihara: Laily Ramli.

Bahannya:

1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul
3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.
3 sm halia
2 sm lengkuas - dikisar hingga halus.
3 batang serai dimesin

30 sen cili kering
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
2 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tampa minyak.
1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
Sekeping gula melaka kecil.
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya:

Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian
masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil besama
daging. Biarkan mendidih. Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering. Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih. Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salat dan cabai masak.

resepi perak

Resepi Gulai Tempoyak

2 ekor ikan(ikut suka ikan jenis apa)
3 sudu tempoyak
4 biji cili merah - tumbuk
5 biji bawang merah - tumbuk
2 batang serai - dititik
1 sudu serbuk kunyit(guna kunyit hidup pun boleh)
1 biji timun cina(timun biasa pun boleh)-potong 4
garam & gula secukup rasa

rendang Perak

bahan-bahan
1 1/2 biji bawang besar
cili kering (agak-agak sendiri)
serai (agak-agak jugak)
1 helai daun kunyit
kelapa (untuk santan & kerisik)
serbuk rendang (kalau xde,guna serbuk kari ayam pun boleh)
garam (secukup rasa)
halia
lengkuas (untuk sesape yg nk jer)
asam keping
gula (secukup rasa)
ayam
kunyit

cara-cara memasak
kisar/tumbuk bahan-bahan berikut :-
bawang besar
cili kering
serai (dipotong halus,pastu tumbuk)
halia
lengkuas (untuk sesape yg nk jer)
kunyit
goreng kelapa untuk dijadikan kerisik.
santan jangan lupa lak.
masukkan ayam dalam kuali berserta bahan-bahan yang dh dikisar tadi.
masukkan kerisik & santan sekali.
lagi satu jangan lupa serbuk kari sikit.
potong daun kunyit halus-halus...............ala...macam potong daun rampai tu,tp jgnla sehalus tu plak....kalau sesape yg xmkn daun kunyit tu,simpulkan jer..utk bagi wangi jer.
letakkan sedikit garam dan gula. asam keping pun letak gak...
pastu gaul sume bahan tadi sampai sebati sebelum bukak api gas korang tu.
pastu...masakla..biarkan sampai kering.jangan lupe kacau lak,hangit plak lauk tu nanti.
bagi sesape yg ske kuah tu....jgnla masak sampai kering lak.
siap......sedia untuk dihidangkan
sajian untuk
8 orang

*kalau nak sedap, better tumbuk daripada gune blend...mak aku cakapla....