Sabtu, 23 Oktober 2010

Laksa Perak

Sumber: Buku Resipi Selera Perantau

Bahan-Bahan:
1 kg ikan kembong atau tamban
10 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan, seikat daun kesum
5 labu bawang besar
9 biji cili kering, belacan sebesar ibu jari 1 camca kecil gula, garam secukup rasa
2 biji timun (dihiris)
1 pokok daun salad (dihiris)
3 biji cili merah(dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris)
Cara:
Ikan direbus bersama sedikit garam dan tiga keping asam keping. Isinya dimesin hingga hancur dan campurkan dengan air. Cili, bawang besar dan belacan dimesin hingga hancur dan masukkan ke dalam air ikan tadi. masaklah hingga mendidih. Bila sudah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Masaklah hingga pekat sedikit, masukkan gula dan garam secukup rasa. Hidangkan bersama sayuran tadi.


DAGING HITAM PERAKBahan-Bahan:
600 g daging dipotong kecil setebal 1 cm
4 labu bawang besar dipotong empat
20 biji bawang merah dimayang halus
Sedikit air asam jawa
2 senduk kicap pekat manis
2 cawan air
Garam
Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
100 g kismis hitam

Cara:
Daging + air + kicap + bawang besar direbus dalam periuk perlahan sehingga daging empuk dan kuah agak pekat. Ketepikan.
Bawang merah digoreng untuk dibuat bawang goreng.
Gunakan 2 senduk minyak bekas gorengan bawang tadi lalu tumis bahan kisar dalam kuali hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa + sedikit gula. Masukkan daging tadi, kacau & masak hingga daging elok empuk. Akhir sekali masukkan bawang goreng lalu dikacau hingga sebati. Kuahnya biar pekat. Garam secukup rasa.

Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang dengan nasi ataupun nasi impit.
Tambahan:
Sungguh mudah tetapi sedap hingga menjilat jari. Cubalah

Resepi :: RENDANG TOK PERAK
HAKcipta Terpelihara: Laily Ramli.

Bahannya:

1 kg daging batang pinang dipotong menjadi 12 ketul
3 biji kelapa parut, 1 biji dibuat kerisik.
3 sm halia
2 sm lengkuas - dikisar hingga halus.
3 batang serai dimesin

30 sen cili kering
300 gm bawang merah
4 ulas bawang putih
2 kuntum bunga lawang
2 sm kulit kayu manis
2 paket jintan putih (sepaket 30 sen)-digoreng tampa minyak.
1 paket jintan manis (sepaket 30 sen)-ditumbuk hingga halus
Sedikit isi kelapa yang dipotong kecil2 memanjang -digoreng kemudian ditoskan.
Sekeping gula melaka kecil.
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya:

Daging dibasuh dan toskan sehingga kering. Ambil santan kelapa sebanyak dua mangkuk besar.
Panaskan kuali tumiskan kesemua bahan2 yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian
masukan santan, kulit kayu manis, bunga lawang dan kelapa yang telah dipotong kecil besama
daging. Biarkan mendidih. Masukan gula melaka, garam secukup rasa, tunggu sehingga kuahnya pekat, baru masukkan kerisik. Biarkan bahan tesebut sebati dan kering. Akhir sekali masukan jintan manis dan jintan putih. Setelah semuanya siap, rendang bolehlah dihidangkan, dan dihias dengan daun salat dan cabai masak.

Tiada ulasan: