Sabtu, 23 Oktober 2010
TEPUNG TORAK
TEPUNG TORAK MYRESIPI
Bahan-bahan ( 10 BIJI )
250gm tepung beras
300ml santan
50gm gula
550ml air
sedikit garam
daun pisang secukupnya utk membungkus
Cara-cara
1.campurkan semua bahan kecuali daun pisang dan bancuh sehingga sebati.
2.tapis aduanan dan masak dgn api yang kecil sehingga pekat.
3.ambil adunan dalam anggaran 2 sudu besar dan bungkus dgn daun pisang seperti membungkus pulut udang.
ulang proses yang sama hingga haibs adunan.
4.kukus sehingga masak..
TEPUNG TORAK
Bahan-Bahan:
2 cawan tepung beras
1 ½ cawan gula pasir
1 biji kelapa (santan 7 cawan)
½ sudu kecil garam 1 cawan air
2 helai daun pandan
Daun pisang
Cara:
Gula pasir, daun pandan & satu cawan air dimasak untuk dijadikan air gula, angkat & tapis. Daun pisang dilayur, potong 5x6 inci. Tepung beras dibancuh dengan santan, masukkan air gula tadi, kacau hingga sebati. Daun pisang digulung dengan rotan, tinggalkan 2 inci dari paras rotan tadi ikat guna tali / benang. Cabut rotan dari daun, tuangkan tepung kedalam kelongsong daun 4 inci tinggi, ikat dengan tali. Jerang air dalam periuk, rebus tepung torak yang sudah siap berbungkus (45 minit).
Cadangan Hidangan:
Untuk menghidangkannya, potong bahagian yang berikat & letakkan ke dalam pinggan kuih.
15- KUIH TORAK
Bahan-bahannya:
1 kg tepung pulut
1 biji kelapa (diambil santannya)
10 helai daun pandan (ditumbuk dan ambil airnya)
500 gram gula
secubit garam
Cara-cara membuatnya:
1- Campurkan tepung, gula, santan, air daun pandan dan garam. Kacau hingga sebati.
2- Selepas itu, tuangkan adunan perlahan-lahan kedalam daun pisang dan ikat kuat dengan tali rafia hingga
habis.
3- Akhir sekali masukkan ke dalam air medidih dan rebus selama 10 minit.
[--------------------------------------------------------------------------------
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan