Sabtu, 23 Oktober 2010

resepi perak

Resepi Gulai Tempoyak

2 ekor ikan(ikut suka ikan jenis apa)
3 sudu tempoyak
4 biji cili merah - tumbuk
5 biji bawang merah - tumbuk
2 batang serai - dititik
1 sudu serbuk kunyit(guna kunyit hidup pun boleh)
1 biji timun cina(timun biasa pun boleh)-potong 4
garam & gula secukup rasa

rendang Perak

bahan-bahan
1 1/2 biji bawang besar
cili kering (agak-agak sendiri)
serai (agak-agak jugak)
1 helai daun kunyit
kelapa (untuk santan & kerisik)
serbuk rendang (kalau xde,guna serbuk kari ayam pun boleh)
garam (secukup rasa)
halia
lengkuas (untuk sesape yg nk jer)
asam keping
gula (secukup rasa)
ayam
kunyit

cara-cara memasak
kisar/tumbuk bahan-bahan berikut :-
bawang besar
cili kering
serai (dipotong halus,pastu tumbuk)
halia
lengkuas (untuk sesape yg nk jer)
kunyit
goreng kelapa untuk dijadikan kerisik.
santan jangan lupa lak.
masukkan ayam dalam kuali berserta bahan-bahan yang dh dikisar tadi.
masukkan kerisik & santan sekali.
lagi satu jangan lupa serbuk kari sikit.
potong daun kunyit halus-halus...............ala...macam potong daun rampai tu,tp jgnla sehalus tu plak....kalau sesape yg xmkn daun kunyit tu,simpulkan jer..utk bagi wangi jer.
letakkan sedikit garam dan gula. asam keping pun letak gak...
pastu gaul sume bahan tadi sampai sebati sebelum bukak api gas korang tu.
pastu...masakla..biarkan sampai kering.jangan lupe kacau lak,hangit plak lauk tu nanti.
bagi sesape yg ske kuah tu....jgnla masak sampai kering lak.
siap......sedia untuk dihidangkan
sajian untuk
8 orang

*kalau nak sedap, better tumbuk daripada gune blend...mak aku cakapla....

Tiada ulasan: