Selasa, 25 November 2008

kuih yang telah dicuba dan rasanya sedap

Muffin Vanila

Bahan-bahan ( 2 dozen muffin )
8 tbsp mentega, dicairkan
4 cawan tepung
2 cawan gula
2 cawan susu segar
4 tbsp baking powder
1 tsp garam
2 biji telur
1 tbsp esen vanilla
Cara-cara
1.Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.
2.Isikan adunan tadi kedalam bekas muffin.
3.Bakar selama 20minit/180C.























SAGU KELAPA

Bahan-bahan ( satu keluarga kecil )

1 cawan sagu (basuh dan tos)
1 cawan gula
2 cawan air
Pewarna
Kelapa parut digaul dengan garam

Cara-cara

Masak gula dengan air hingga gula larut.
Titikkan pewarna.
Masukkan sagu dan kacau hingga mendidih & sagu pun nampak jernih.
Tuang kan dalam bekas dan sejukkan.
Bila benar2 sejuk, potong dan terus gaulkan dengan kelapa parut.











TALAM PANDAN

Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )

LAPISAN BAWAH-HIJAU:*
1 1/2 cwn gula
2 1/4 cwn tepung beras
1/3 cwn tepung gandum
5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
1 1/2 tbs air kapur

LAPISAN ATAS-PUTIH:**
1/3 cwn tepung beras
3 cwn santan
4 tbs tepung jagung
1 tsp garam

Cara-cara
Campurkan semua bahan *. Kacau hingga tak bergentel.
Masak sekejap dgn api sederhana, kacau.
Cukup sampai naik wap dan gula hancur
Isikan dalam acuan yg di sapu minyak.
Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
Campur semua bahan **.
Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
Biar betul2 sejuk baru potong











PANDAN LAYER CAKE

Cake:
-250 gm sponge cake mix
-4 biji telur
-50 ml air
-50 gm corn oil
-1 teaspoon ovallate
-2 tablespoon pandan juice - blh guna pandan emulco/paste

Pandan fudge:
-400ml coconut milk
-300ml plain water
-3 tsp agar2 powder
-50 ml pandan juice
6 tbspn hoen kee bean flour ( green color)
-180gm sugar

Desiccated coconut (for topping)

Cara-cara
SpongeCake:- Mix all ingredients into the mixer bowl and cream in high speed for 6-8 mins.
-Pour mixture into an 8" pan and bake in preheated oven at 180C for 50mins.
When the cake is completely cool, slice the cake into 3 layers.
Dissolve green bean flour into the pandan juice, make sure it is not lumpy.
Add coconut milk, water,sugar and agar-agar powder into a pot. Heat with a low fire. Keep stirring while heating.
When milk is just about to boil, pour in the green bean flour mixture. Stir well and keep whisking until mixture a bit thick. Off the stove.
Allow this fudge to cool down slightly and thicken.
Spread some fudge onto the first layer of cake.
Top with the second layer of cake. Repeat until you have 3 layers of cake and two layers of fudge. Coat the whole cake with the remaining pandan fudge.
Sprinkle desiccated coconut on top and around sides of cake and chilled in the fridge before serving.













COTTON JAPENESE CHEESE CAKE
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking.

Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut).

Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).
kek ini diambil dari kawan. senang dan mudah.

Tiada ulasan: