Selasa, 25 November 2008

mee basah





MEE BASAH
Bahan-bahan : 1 peket mee kuning (500g)
2 keping kek ikan ~ dihiris udang segar ~ dibersihkan
3 sudu besar pes cili
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
2 biji bawang putih ~ ditumbuk
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
garam secukup rasa gula secukup rasa
air secukupnya sayur sawi

Kaedah penyedeiaan :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan pes cili hingga wangi.
Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk. Tumis untuk seminit dua lagi. 2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap manis. Kacau rata.
3. Tambahkan air, gula dan garam secukupnya. Masukkan kek ikan dan udang. Biar udang masak.
4. Akhir sekali, masukkan mee kuning dan sayur sawi. Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan

Tiada ulasan: