Rabu, 12 November 2008

NASI TOMATO
4 cawan beras basmathi - cuci dan toskan
1 labu bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1 tin puree tomato
1/2 tin susu cair
3 1/2 cawan air (cawan sukat beras)
rempah tumis - buah pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak masak
buah tomato didadu (optional)

Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan rempah tumis, goreng hingga naik bau kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih.
Goreng hingga layu baru masukkan puri tomato.
Biar hingga terbit minyak.
Masukkan air, susu cair dan garam.
Biar didih.
Masukkan beras dan kacau rata.
Tutup periuk dan biar hingga sedikit kering.
Kacau rata semula dan biarkan nasik masak sepenuhnya.
Buah tomato yang didadu boleh dimasukkan bila nasik sedikit kering.

Tiada ulasan: